Nový krajský policajný riaditeľ v Prešove chce zvládnuť reorganizačné zmeny

31.10.2003 Celý región

Zvládnuť úlohy vyplývajúce z reorganizácie Policajného zboru (PZ) SR na území Prešovského kraja je ambíciou nového riaditeľa Krajského riaditeľstva (KR) PZ S...
Zvládnuť úlohy vyplývajúce z reorganizácie Policajného zboru (PZ) SR na území Prešovského kraja je ambíciou nového riaditeľa Krajského riaditeľstva (KR) PZ SR v Prešove Ladislava Malíka. Na svojom prvom oficiálnom stretnutí s novinármi 29. októbra konštatoval, že zmeny budú náročné najmä z hľadiska riešenia personálnych otázok. Vyjadril nádej, že každému policajtovi, ktorého sa reorganizácia dotkne nájdu pracovné zaradenie.

V rámci zmien, ktorú nastanú od 1. januára 2004 v PZ SR zrušia v kraji tri okresné riaditeľstvá a to so sídlom v Kežmarku, Starej Ľubovni a vo Svidníku. Po tejto úprave bude len päť \"policajných\" okresov - Bardejov, Humenné, Poprad, Prešov a Vranov nad Topľou. Zároveň sa zlúči krajský úrad justičnej polície s odborom kriminálnej polície KR PZ. Malík povedal, že počet vyšetrovateľov a kriminalistov bude v novej štruktúre \"jedna k jednej\".
Malíka uviedli do funkcie 17. októbra t. r.
Na tlačovej konferencii prezentovali výsledky práce polície v kraji za prvých deväť mesiacov t. r. Z 9593 zaznamenaných trestných činov za toto obdobie objasnili 4737. V rovnakom období roka 2002 bolo na území kraja spáchaných 8190 trestných činov a polícia z nich objasnila 4988. Do konca septembra t. r. stíhali 5682 osôb, najviac z nich bolo recidivistov 959. Dovedna 797 skutkov spáchali pod vplyvom alkoholu.
Najvyšší podiel na políciou evidovanej trestnej činnosti mala majetková, a to až bezmála 58 percent. Z 5510 trestných činov (o 879 prípadov viac ako za to isté obdobie roka 2002) polícia objasnila 1785.

(jj)
 

Vyberte región